Bandy, är liksom fotboll, ishockey och innebandy en lagsport. Sporten utövas på is och kräver liknande utrustning som ishockey (vissa skillnader). Dock är det en bollsport, men med behov av en klubba (inte målvakterna). Sporten går ut på att göra mål och när slutsignalen går, är det det lag med flest mål som vinner. Det är elva man, mot elva, och sporten brukar räknas som en hockeysport, då man använder skridskor.

Bandy är en vintersport, vilket gör att den är mycket vanlig i Sverige. Men även i Ryssland, Finland, Kazakstan och Norge är bandy vanligt. Dock är bandy grundat i England, men den har länge varit hotat, då den försvunnit många gånger. Nyligen försöker man dock återuppföda engelska bandyklubbar, även om klubbar i modern tid inte är så många.

Regler i bandy är liksom andra sporter många, men väldigt lika. I bandy är endast målvakten tillåten att röra bollen med fötter och händer (dock endast inom målområde). Byten inom bandy kan även göras när som helst, till skillnad från fotboll, och hur ofta som helst. Dock, behöver den utbytte spelaren kliva av planen helt, innan inhopparen får kliva in på planen. Inom bandy kan även mer än två kort delas ut. Förutom gult- och rött kort, så kan även blått och vitt kort delas ut till en spelare. Gult, är utdelat till en spelare som spelat oschysst, och ger dig en till chans att stanna kvar på planen. Rött, leder till utvisning resten av matchen men kan också, beroende på vad spelaren gjort, resultera i flera matchers avstängning. Till sist blått och vitt kort, vilket delas ut för regelvidrigheter som spelförstörelse eller protester mot domare eller motståndare. Det resulterar i tio minuters utvisning (blått kort), eller fem minuter (vitt kort).